Jaktprøver 2013

NM 2013 Resultat

NM-2013 – Lierne, Nord-Trøndelag

Tekst og foto: Roy Nilsen

Norgesmesterskapet for halsende fuglehunder 2013 ble arrangert i Lierne, Nord-Trøndelag helga 9.-10. november. Årets NM var redusert til 7 hunder p.g.a. erfaringene med problemer med å skaffe nok dommere. Selv med kun 7 startende hunder var arrangøren tvunget til å få dommerhjelp fra SSF Jämtland-Härjedalen og Ångermanland. Stor takk til Harry Göransson, Björn Thuresson og Ulf Jonsson. Man skal selvsagt ikke glemme de faste trofaste som alltid stiller opp. Bjørnar, Hermann, Knut og Stein Erik sin innsats var viktig for at arrangement gled så glatt som det gjorde. Hver og en bidrar positivt på sin spesielle måte. Jeg tillater meg imidlertid å fremheve Knut sin innsats for å holde orden på kjøkkenet og Stein Erik på kontoret i kjelleren (I Kvelia samfunnshus har NKK representanten eget kontor med sittegruppe og eget bad og toalett.) Uten deltakerne hadde det ikke blitt noe NM, så de må heller ikke glemmes.

 

En enda større hodepine for arrangøren enn dommertilgangen var imidlertid den på forhånd kjente dårlige fugltilgangen. Når det er så lite fugl at når man jakter håper man at fuglen flyr før man når fram på losen er det ikke moro å skulle arrangere norgesmesterskap. Fugletilgangen er det imidlertid lite å gjøre noe med så det var bare å kjøre på for fullt når man først hadde fått jobben med å sy i hop norgesmesterskapet.

 

Alle deltakerne var på plass til trekningen startet kl. 20.00. Før trekning ble det servert kaffe og mjukbrødstut med kjøtt (Sistnevnte sponset av Li-Verten AS.). Etter at alle hadde fått trukket seg et terreng og en dommer ble kjørerute fram til prøveområdet og anbefalt startsted gjennomgått med den enkelte. Siden det fremdeles pågikk elgjakt var alle jaktledere kontakt på forhånd. Det var avklart hvor prøveekvipasjene ville gå, sånn at det ikke skulle oppstå konfliktsituasjoner eller at man skulle ødelegge for hverandre. Slipptid var mellom kl. 08.00 og 08.30 (Selv om det var en liten skrivefeil i programmet.).

 

Lørdag slo den dårlige fugltilgangen til for fullt. Kun 2 av 7 startende fant fugl. Fort Hjort Myra til Rune Viddal ledet med 58 poeng, fulgt av Spetsbacken Tille til Kent Støkket med 52 poeng. Arrangøren valgte å benytte den finske resultatvarianten med å kun lese opp delmomentene og ikke slutt poengsummen. Men litt spennende må det jo være, ellers blir det ikke noe moro.  Det var ikke enkle forhold for hundene med fraværende vindtrekk og stedvis knekkebrødføre. Når det er lite fugl blir man lett et offer for tilfeldighetenes spill. Går man litt feil er det fort gjort å gå i timevis uten å se så mye som et spor eller ei fjær etter fugl. Som kjent har fuglene vinger og bein, og hvis noen var i tvil så kan de fjærkledde bruke dem. Ene dagen kan det være fugl i området for dagen etter være helt tomt og vis a verse.

 

Etter lørdagens resultat er det fullt forståelig at det var en hvis skepsis foran søndagens slipp. ”Men jaktprøve er jaktprøve”. I tillegg var 4 av lørdagens prøveruter byttet ut. Om det var dette som gjorde susen eller fuglene som hadde benyttet seg av vinger og bein får vi aldri svar på. Men det spiller ingen rolle nå. For på søndagen var det litt mer vind og hundene lykkes langt bedre med å finne fugl. Kun en hund var uheldig og gikk også fugltomt på søndagen. Når regnskapet ble gjort opp klokken 15.30 var det en veteran som stod igjen som norgesmester. Tore Bjørnbet er ikke beskjeden og fornektet seg ikke. Denne gangen var det med Fort Hjort Hilla Tore fikk med seg NM-tittelen hjem. Skal denne herremannen fra Trondheim fortsette på dette viset blir det enkelt å arrangere NM i framtiden. Det holder jo med en hund til start. De andre kan jo bli hjemme. Gratulasjoner fra trønderarrangørene.

Resultater

 

 

Hund

Rase

Poeng

Premiegrad

Eier

NM

Fort Hjort Hilla

FS

84

1

Tore Bjørnbet

2

Laris

FS

65

2

Oddbjørn Nordhagen

3

Fort Hjort Myra

FS

58

3

Rune Viddal

4

Spetsbackens Tille

FS

52

3

Kent Støkket

5

Mikkel

FS

51

3

Morten Johansen

6

Raisa

FS

28

0

Tom Røine

7

Skarnäbbens Sippa

N

9

0

Grete Waltoft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F.V. Oddbjørn Nordhagen med Laris, 65 poeng, Tore Bjørnbet med NM-vinner Fort Hjort Hilla, 84 poeng og Rune Viddal med Fort Hjort Myra, 58 poeng.

 

Tilslutt en liten kuriositet. Hvis norgesmesteren hadde blitt kåret med bakgrunn i sammenlagt resultatet for begge dager hadde resultatlista blitt som følgende:

 

 

 

Lørdag

Søndag

Totalt

NM

Fort Hjort Hilla

10

85

95

2

Spetsbackens Tille

52

43

95

3

Fort Hjort Myra

58

16

74

4

Laris

7

65

72

5

Mikkel

8

51

59

6

Raisa

6

28

34

7

Skarnäbbens Sippa

8

9

17

 

Selv om det ikke gir de store utslagene denne gangen er dette kanskje noe å tenke på for framtiden. Det er mange argumenter for at en verdig norgesmester skal kåres med bakgrunn i resultatet av to dager og ikke bare en.

 

Sponsorer:

Kveli samfunnshus – Kr 1000 i rabatt på husleie, Li-vert´n AS – Mat til kaffen fredag

http://liverten.no/, Flyktningerennet – Gratis lån av madrasser http://flyktningerennet.no/,

Lierne kommune – Kart www.lierne.no, Sørli Bygg AS – Gavepremie til NM-vinner, Kvelibua – Dessert lørdag og Blomdals Maskin AS – Utlån av henger til madrasstransport.