Jaktprøver 2011

Nordisk Mesterskap 2011

Nordisk Mesterskap 2-3.september 2011 Taivalkoski, Finland

 

Det var Finlands tur å arrangere Nordisk Mesterskap for Halsende Fuglehunder, og i år var arrangementet lagt til Nord-Øst Finland. Utgangspunktet for mesterskapet var en militærleir i Taivalkoski. Leiren var ubebodd og arrangørene disponerte flere bygninger til forlegning, bespisning, kontor for prøveledelsen samt sauna /sanitær etc. Leiren lå ved en liten sjø, avskåret fra omverdenen. Saunaen lå i vannkanten så det var muligheter for nedkjøling etter ei økt i varmen. Det eneste som forstyrret var harepus og tamrein som tydeligvis hadde adgang området. 

Første reserve Jeni og avlsrådets leder Per Martin Korsmo stilte på kort varsel etter at Mira og Sten Otto Weberg trakk seg 14 dager i forveien.  Rabiesvaksinering var i orden for Jeni sin del så kort varsel var ingen hindring. Det norske laget ble grunnet norske jakttidsbestemmelser nødt til å legge treningsleiren til Sverige uka før Nordisk. Det ble samling av troppene hos tidligere Nordiskmester Anders Morin i Kalix i Sverige før vi dreide kompasspilen østover. Anders hadde en gylden mulighet til å matforgifte og sette hele det norske laget ut av spill.  Men Tore Bjørnbet var påpasselig med at ingen fra det norske laget smakte på maten før Anders hadde tatt en bit. Kan vel nå i etterpåklokskapens lys tenkes at Anders angrer litt på at han faktisk ikke benyttet seg av anledningen. Uansett stor takk til Anders for oppbevaring av våpen imens laget var på Nordisk i Finland. Ankom destinasjonen i Finland et døgn i forveien for at hunder og hundeførere skulle få litt hvile. Thommy Svevar ordnet med overnatting et døgn før arrangementet startet. Takk til Pasi Malinen som betalte fra egen lomme.

Thommy Svevar gjorde en kjempejobb under hele mesterskapet, både med oversettelse og funksjon som tolk, men også med all service og hjelp vi fikk. Fredag gikk med til litt administrasjon før vi ble guidet frem til militærforlegningen i Taivalkoski i 6 tiden. Der ble vi ble forlagt på 2 mannsrom. Resten av kvelden gikk med til velkomsttaler, heising av flagg, presentasjon av hunder og dommere samt trekning av lørdagens prøveruter. Prøverutene lå for øvrig 2-8 mil unna, så reisetiden varierte fra 20min til over en time.

Prøverutene besto i hovedsak av granskog med innslag av furu og bjørk. Fugletilgangen var veldig god med hovedtyngde på orrfugl. Jakta startet ikke før 10.september så vi fikk jobbe med uforstyrrede fugler, noe som helt klart er en bonus. Det var på forhånd klart at Finland hadde 2 meget sterke kandidater som i alle fall Thommy satte penger på. Det Svenske laget var også en trussel for å si det slik. De hadde i alle fall et meget sterkt svensk lag i år. Ellers var det ingen Norrbottenspetser representert, bare Finsk Spetser og hannene var underrepresentert med 3 mot 9 tisper.

Svenskene var tidlig i seng så delegasjonen med spandable finner som til dels var ivrig til å diskutere avl, havnet på de norske rommene utpå kvelden. Men Thommy tok ansvar og fikk oss i seng til midnatt. I etterkant mistenker jeg at Finsk taktikk egentlig var å holde oss våkne hele natta.

Slipp 08-0830 og 4 timer i skogen med dommere som for det meste verken kunne svensk eller engelsk. Finland har endret reglene til fast 4 timers prøver uten mulighet til forlengelse. Det ble 4 lange timer for min del med en dommer som kunne 2 ord på engelsk: “automobil” og “time out”. Vi var utstyrt med en oversettelse av de vanligste jaktprøvebegrepene så det ble litt peking på papiret når vi prøvde å kommunisere. Thommy stilte som tolk under gjennomgang av alle prøvene og det var til uvurderlig hjelp når det gjaldt å forstå beskrivelse av hendelsesforløp etc. Deretter var det lunch og sauna før vi i 1800 tiden igjen var samlet for dagens resultater og søndagens trekning. De fleste var åpne om hvordan det hadde gått så vi hadde et brukbart bilde på hvordan det lå an på forhånd. Bra for 3 svenske, 2 finske og 1 norsk hund etter dag 1. Vi fikk ikke vite nøyaktige resultater utover loslengde og antall loser. På bakgrunn av dette var det mulig å regne seg frem til hvem de 6 førstepremiene hadde gått til. 2 hunder hadde gått til 3.pr og 4 hadde ikke gått til premiering. Det ble også klart at Sverige ledet over Finland med Norge på en sisteplass i landskampen/lagkonkurransen.

Med middagen fulgte flere taler og overrekkelse av medbrakte gaver fra Sverige og Norge. Sverige snek seg nok en gang unna nachspiel og det ble tidlig kveld på de fleste. Som norsk lagleder var jeg forpliktet til å representere Norge da prøveledelsen og dommerne dro på pub i Taivalkoski sentrum. I løpet av natten fikk jeg flere finske innside tips til søndagens slipp jeg ikke skal gå i detalj på. Uansett sov hele resten av det norske laget godt da jeg kom meg i seng kl 0230. Nå vil jeg presisere at jeg ikke hadde med egen bil så jeg leste kart og overlot til dommeren å kjøre.

Etter en prat med deltakere så det ut til at alle de norske hundene hadde forbedret seg. En Finsk og 2 svenske hundeførere var også fornøyd så det var stor spenning før premieutdelingen. Finland var ute av lagkampen og det sto nå mellom Sverige og Norge. Laris hadde gått veldig bra, og jeg hadde magefølelse på en god 1.premie på over 80poeng. Men trodde i beste fall at det kunne holde til en 5-6 plass.

Etter hvert som resultatene ble lest opp fra bunn av, ble det klart at Norge var en farlig utfordrer for Sverige. På det svenske bordet ble det regnet på harde livet etter hvert som poengsummene ble kunngjort. Sikke til Bernt E Larsen sikret seg en 1.premie og var dermed formaliteter unna Finsk Jaktchampionat. For min egen del må jeg vel innrømme at jeg ble mer og mer overrasket etter hvert som Laris uteble. Da det gjensto 4 navn på lista og Norge hadde 2 hunder “inne”, var jeg rimelig sikker på at lagseieren gikk til Norge.  Jeg ble litt svett da det sto igjen 2 hunder og Nordisk Mester tittelen sto mellom Laris og Taiga. Det ble Taiga som trakk det lengste strået, en strålengde foran alle andre. Vel fortjent! Taiga til Raimo Johansson var suveren med helgas 2 høyeste poengsummer, 92 og svimlende 97poeng.  Deretter ble det klart at Norge stakk av med gull i lagkonkurransen for 8 gang siden 2000. Tiukka går over i pensjon etter å ha bidratt til 4 av disse.

Deretter var det avskjedskaffe før vi satte turen sørover. Det var langt hjem med 150 mil å kjøre. Men med Finsk Jaktchampionat (Sikke) og lag gull og individuelt sølv i bagasjen, krydret med gratulasjoner fra fjern og nær kom vi oss til slutt hjem. Gjenstår bare å takke for et meget vellykket arrangement og  gratulere vinnere og deltakere for ei topp helg. Vil også sende en stor takk til Thommy Svevar som var en viktig suksessfaktor.